Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Αγοράζοντας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο…τι να προσέξετε.

Θα αναφερω κάποιους τρόπους  ωστε να  προφυλαχθουμε κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου
Έλεγχος χαρτιών και ποιόν πωλητή – ποιά είναι τα τρικ που συνήθως κάνουν.
agorametaxeirauto
Πρωτα απ’ολα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις περιπτώσεις εαν ο πωλητης ειναι μαντράς ή κάποιος ιδιώτης..
Εαν ειναι μαντράς,  γνωρίζει πιθανά προβλήματα του αυτοκινήτου  ειτε γιατι το έχει ελέγξει ο ιδιος, ειτε επειδή το έχει δώσει για έλεγχο σε μηχανικους-φαναρτζηδες με τους οποίους συνεργάζεται. Μην ξεχνάμε αυτή είναι  η δουλειά.
Οποτε θα εχει προσπαθησει να καλυψει ή να μήν σας αποκαλύψει κάποια πράγματα  σε περίπτωση προβληματικού αυτοκινήτου.
Εάν ειναι ιδιώτης θα πρεπει να δούμε εαν ειναι γνώστης .
Πως γινεται αυτο; Απλα τον ρωτάμε  γενικά πραγματα για τον εαυτο του πχ. τι δουλεια κανει και τετοια ωστε να γνωριζουμε αν ειναι μηχανικος, φαναρτζης η απλα κάνει κάποια άλλη άσχετη δουλειά.
Αυτό έχει σημασία γιατί αν ειναι της δουλειάς σίγουρα θα εχει καλυψει κάποια προβλήματα επειδη ξερει τι θα παμε να κοιταξουμε..
Μετα θα πρεπει να κοιταξουμε την αδεια του αυτοκινητου (προσοχή αν είναι σωστοί οι  αριθμοί πλαισίου και κινητήρα)
Θα πρεπει να δουμε στην άδεια ποτε το αγορασε πχ. εαν το εχει αγορασει πριν απο 2 εώς 5 χρονια τότε ειναι καλα..
Εαν ομως το εχει 1-3 μηνες τότε αυτό ειναι υποπτο, πρωτον γιατι το αγορασε ;
Πρέπει να τον ρωτησουμε γιατι αφου το εχει τοσο λιγο το πουλαει.
Συνήθως αυτοί που πουλάνε τρακαρισμενα τα αγοραζουν, τα φτιαχνουν και τα πουλανε και η διαρκεια κατοχης τους ειναι 1-3 μηνες.
Επισηςαν δεν ειναι ο ιδιοκτητης αλλα καποιος αλλος με εξουσιοδοτηση τότε θέλει μεγάλη προσοχή, σας  προτείνω μακρια απο αυτούς.
Τις περισσοτερες φορες καποιος που σκοπευει να φτιαξει και να πουλησει δεν πληρωνει 2 φορες την μεταβιβαση,προσπαθεί με μια εξουσιοδοτηση και λιγότερο κόστος να το ξεφορτωθει οπότε δέν βάζει κάποιον άλλο ιδιώτη
Εναλλακτικα ρωταμε που ειναι ο ιδιοκτητης και ανάλογα αποφασίζουμε τί θα κάνουμε
Στην συνεχεια ρωταμε εαν μπορουμε να το παμε για ελεγχο σε συνεργειο της επιλογης μας να το ελεγξουμε
Εδω  συνήθως υπαρχουν οι εξής περιπτωσεις
  • Εαν το αυτοκινητο ειναι ενταξει ο μαντράς αν και στην αρχη θα προσπαθησει να το αποφυγει,στο τελος θα δεχτει να μας βαλει πινακιδες (ΔΟΚ) και μαζι με αυτον ή υπαλληλο του να παμε εκει που θελουμε..
  • Εαν το αυτοκινητο δεν ειναι όπως μας λέει ότι είναι, τοτε ο μαντρας θα ειναι προθυμος αλλα οχι να το παμε καπου. Συνηθισμένες δικαιολογίες που μπορεί να μας πεί είναι  οτι δεν εχει πινακιδες, ειναι ανασφαλιστο δεν εχει χρονο και τετοια..
Στο τέλος θα μας πει να φέρουμε οποιον θέλουμε για να το δει…
  • Αν τώρα ειναι ιδιωτης ο οποιος δεν ξερει τις απατεωνιές, είτε ειναι εντάξει είτε όχι θα συμφωνήσει να το παμε οπου θελουμε μαζί με αυτόν φυσικά..
  • Εαν ειναι ιδιωτης και ειναι της πιατσας θα μας πει οτι είναι δεκτος κάθε ελεγχος αλλα μολις του πουμε να το παμε καπου θα αρχισει και αυτος τα κολπα του τυπου, να ξερεις περιμενω κι αλλους  σε λιγο να ερθουν να το δουν, εχω δουλεια τωρα, δεν εχει ασφαλεια και αλλα προκειμενου να μην το παμε καπου. Αλλα βεβαια θα σου πει και αυτος να φερεις οποιον θελεις εδω να το δει.
Επίσης πιθανώς να μας πεί εγω δεν εχω προβλημα ενώ ειναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μας πεί έχει κάποιον άλλος που περιμενει για το αυτοκίνητο και  ειναι ετοιμος να του δωσει και προκαταβολη να το (κλεισει),για να μας πιεσει να βιαστεις στην αποφαση σου μην χασεις την ευκαιρια
Εανμας τύχουν οι παραπανω περιπτώσεις σίγουρα θα χρειαστει να κάνουμε καλύτερο ελεγχο , και το καλύτερο θα ήταν να κανονισουμε να  παμε το αυτοκίνητο σε καποιον ειδικο για να το ελέγξει
Όλοι  θεωρούμε ότι έχουμε κάποιον φιλο γνωστο κτλ που ειναι τεχνικος οχηματων,αλλα στην πραξη κανενας δεν έρχετε να δει ενα αμαξι εκει. Καποιος ο που εχει συνεργείο έχει την δουλεια του και δεν καθεται να ασχοληθει και να φυγει απο το μαγαζι του και να ερθει  να δει το αυτοκινητο σου, έχει και δουλειές (το πολύ να σας πει να του το πατε στο μαγαζι του να το δει). Όσο φίλος κα να είναι ο άλλοςς. Θα πρεπει να ειναι αδελφος ή συγγενής για να το κανει..
Και αυτο το γνωριζουν πολύ καλα τα λαμογια
Αυτά είναι μερικά από τα τρικς που χρησιμοποιούνται στην πιάτσα… για αρχή. Περισσότερα για το αμάξωμα και μηχανικά μέρη σε άλλη ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου