Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδιά και Οδική Ασφάλεια

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο στην χώρα μας να βλέπουμε μικρά παιδιά στην αγκαλιά της μητέρας τους στο κάθισμα του συνοδηγού ή ακόμα και στα πίσω καθίσματα χωρίς να φορούν ζώνη, αλλά να παίζουν την ώρα που το αυτοκίνητο κινείται κανονικά. Αλήθεια πόσοι από εσάς δεν έχετε συναντήσει προπορευόμενο όχημα με τα παιδιά στο πίσω κάθισμα να σας κάνουν «γκριμάτσες»; 

Για τέτοιες περιπτώσεις τα σχόλια είναι περιττά…

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, για την μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως εγκεκριμένων παιδικών καθισμάτων και ζωνών ασφαλείας. Σε περίπτωση τοποθέτησης παιδικού καθίσματος στο κάθισμα του συνοδηγού πρέπει να απενεργοποιείται ο αερόσακος συνοδηγού, ενώ πάντα είναι προτιμότερο το παιδικό κάθισμα να τοποθετείται στο πίσω κάθισμα του οχήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες  χρήσης.  Επίσης πρέπει να επιλέγεται και ο σωστός τύπος για το παιδικό κάθισμα, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Όταν το παιδί αποχωριστεί το παιδικό κάθισμα, λόγω ηλικίας, αλλά είναι μικρότερο των 12 ετών, πρέπει να κάθετε στο πίσω κάθισμα και φυσικά πάντα με την χρήση της ζώνης ασφαλείας.
Καθώς μεγαλώνουν πρέπει να τα ενημερώνουμε σχετικά με τους φωτεινούς σηματοδότες, τα σήματα του ΚΟΚ, ενώ είναι πολύ σημαντικό να τους μάθουμε πώς να διασχίζουν σωστά τους δρόμους, ελέγχοντας προσεκτικά την κίνηση και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας ενός δρόμου. Είναι σημαντικό εμείς ως οδηγοί αλλά και ως πεζοί να δείχνουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας!!!
Η σωστή κυκλοφοριακή αγωγή είναι καθαρά θέμα σωστής παιδείας…

Η εκπαίδευση των παιδιών για θέματα οδικής ασφάλειας, δεν πρέπει να αγνοείται. Είναι από την ευαίσθητη παιδική ηλικία που θα πρέπει να αποκτώνται οι σημαντικές γνώσεις για την οδική ασφάλεια.

Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων όλων των ηλικιών για θέματα ασφάλειας και πρόληψης δυστυχημάτων στους δρόμους. Η εκπαίδευση αυτή θα πετύχει τη μείωση των θανάτων, μόνιμων αναπηριών και τραυματισμών από τα τροχαία δυστυχήματα.
Μιας και τα παιδιά όμως μαθαίνουν ευκολότερα και κυρίως μέσα από το παιχνίδι, ένα καλό παράδειγμα είναι να τους δώσετε δίπλωμα ποδηλάτου.

Τέλος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε μόνα τα παιδιά στο αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου